Praktische Creativiteit

Als het woord creativiteit valt denken de meeste mensen als eerste aan de kunsten. Schilders, beeldhouwers, architecten maar ook aan film en theatermakers, of choreografen. Allemaal scheppers. Mensen die vanuit hun creatieve geest iets in de wereld zetten. Prachtig, vaak verassend.

Een andere vorm van creativiteit is de praktische, of oplossingsgerichte creativiteit. Iets waar ik, naast al die scheppende vormen, erg van houd.

Het oplossen van problemen, het vinden van de juiste antwoorden op vragen die spelen in de openbare ruimte, in organisaties, in het dagelijks leven. Antwoorden vinden op die altijd weer verschijnende Hoe-vragen. Dat fascineert mij. Een voorbeeld is de rolkoffer. Een simpel antwoord op de vraag hoe je wat minder zwaar hoeft te sjouwen als je op reis gaat. Grappig eigenlijk hoe lang het nog geduurd heeft voor die rolkoffer er was. Briljant in zijn eenvoud vind ik de vinding van de beschuit met inkeping, waardoor je je beschuitje probleemloos uit de verpakking haalt. De beste vindingen op praktisch gebied zijn die waarvan men direct zegt: ‘dat ze dat niet eerder hebben bedacht’.

Ook de creative circle, een beter alternatief voor de brainstorm, is een mooi voorbeeld van een tool voor praktische creativiteit. Een methode die op simpele wijze mensen laat meedenken over het antwoord op de Hoe-vragen waar bedrijven en organisaties voor komen te staan.