Een nieuw leven voor Gameshows.NL.

Game formats zijn voor mij altijd een leuke uitdaging geweest. Hoewel bijvoorbeeld All you need is Love mij meer bekendheid gaf en een groots internationaal succes werd ligt mijn hart toch bij het ontwikkelen van gameshows.

Geen makkelijk kunstje

Het ontwikkelen van een gameshow is zeker geen makkelijk kunstje. Je bouwt een soort kaartenhuis en dat kaartenhuis moet stevig in elkaar zitten. Alles moet kloppen. De spelstructuur, de set, de host zijn allemaal van cruciaal belang. En een van de belangrijkste elementen is de twist die in een gameshow moet zitten. Hij moet anders zijn dan alle bestaande spelletjes.

Zoeken naar de twist

Dat zoeken naar die twist heeft me altijd gefascineerd, Zoals de dubbel in Get the Picture waar elk goed antwoord een deel van een foto opent waarvan de kandidaten moeten raden wie of wat die voorstelt. Zoals Smarttest waar geen kennisvragen in voor komen maar alles drait om logisch denken. Zeg maar mini breinpuzzels. Zoals Ik weet het beter? Waar kandidaten hun bluf moeten waarmaken en de tegenstander zo weten te manipuleren dat ze te hoog inzetten en alsnog ten onder gaan. En niet te vergeten Wie ben ik?  een  celeb gameshow met een flinke dosis humor, waarin je je identiteit moet zien te ontdekken.

Moneymakers

Gameshws kunnen echte moneymakers zijn. Zeker daily gameshows. Lage productiekosten maar hoge opbrengsten vanwege het volume. Question pour un Champion in Frankrijk. Al meer dan 30 jaar dagelijks op TV. En dan zijn er de grote gameshows waar alle zenders om vechten. Denk aan Millionaire, the Wall, Deal or no Deal. En ja, ook Wie is de Mol is een gameshow.

Gameshows zijn een vaste waarde

In de programmering van tv-zenders wereldwijd zijn gameshows simpelweg een vaste waarde. Ze zijn er en zullen er altijd zijn. Steeds opnieuw zien we formatontwikkelaars een nieuwe twist bedenken op bekende formules. Dat houdt niet op en is een enorme uitdaging voor iedereen die zich met deze tak van sport bezighoudt.

Gameshows.NL is een label waarin ik lange tijd mijn spelprogramma’s ontwikkelde. Door allerlei redenen heb ik daar een aantal jaren een rem op moeten zetten. Nu wordt het tijd om weer gas te geven. En dat betekent niet een stroom aan nieuwe formats. Maar de wens en de wil om een paar juweeltjes te creeëren. Ik heb er zin in