All You Need is Love

Een format dat eindeloos mee kan

Om de toekomst te bepalen is het altijd goed om het verleden als startpunt te nemen.

Toen we de eerste brainstorms hadden over het concept, was de eerste associatie bij All you need is Love vanzelfsprekend het zoeken naar een partner, dating. Al heel snel kwamen we echter tot de conclusie dat het niet alleen om daten alleen moest gaan maar dat het format in de meest brede zin over Liefde moest gaan. Daarmee werd All you need is Love een van de eerste zogenaamde containerprogramma voor de Liefde in de meest brede zin.

Alles maar dan ook alles wat kon worden geassocieerd met het begrip liefde zou een item in het format kunnen zijn. In feite ontstonden er miniformats in de container. Sommige van die formatjes bleven jaren bestaan, anderen verdwenen weer (kwamen soms terug)  en er kwamen nieuwe bij. Denk aan de verbroken relatie, de videoboodschap, de datingset in de studio, de verrekijkers waarmee de vrouwen een man konden selecteren om te dansen, etc, etc, dat ging zelfs tot de hereniging met geëmigreerde familieleden. En ook op dit moment tijdens de Coronacrisis past AYN zich moeiteloos aan door met beperkte middelen grootse items te brengen. Het format loopt sinds 1993 en wie opnames terugkijkt zal het proces zien van constante vernieuwing dat kenmerkend is voor een containerprogramma.

Het is daarom ook belangrijk om, naast de ontwikkeling van nieuwe items, constant een blik te houden op items uit het verleden en te zien of die in een nieuw jasje weer in de container kunnen worden opgenomen. Als het maar over Liefde gaat en als het het hart raakt, dan is het een echt All you need item.

En dan het is nodig om te beseffen dat Liefde breder is dan romantiek. Een item waarin iemand zijn levensredders bedankt die ingrepen bij een hartstilstand is even ontroerend als de schoonzoon die een ruzie met zijn schoonmoeder bijlegt omdat hij wil dat zij zijn huwelijk met haar dochter bijwoont.

Door blijven denken en ontwikkelen dat is de opdracht. De Liefde is een eeuwig thema en dat betekent ook dat het format All you need is love in feite nooit hoeft te stoppen het kan tientallen jaren doorgaan en zal daarbij ook de verschillende hosts overleven. Dat klinkt misschien cru maar dat is het niet want de host is de star het format is het icoon.